понеделник, май 30, 2011

Чудно ми е ...

Чудно ми е кои от вас мислят, че търпенето е добродетел и кои от вас не смятат че това е така?

5 коментара:

Weebs каза...

Търпението определено е добродетел...от която аз не притежавам нито капка. :D

Koen Winterstorm каза...

Хмм, може би тярбавше да попитам и защо смятате така :-)

След доста мислене реших, че вя някои ситуации е добродетел в други не е :-)

Weebs каза...

Хммм, според мен във всички ситуации си е доста полезно да имаш малко търпение. То позволява да погледнеш върху случващото се от позиция на времето т.е. ако си търпелив и не реагираш първосигнално възможността да прецениш трезво нещата и да вземеш правилно решение, абстрахирайки се от моментни емоции, е по-голяма.
Всички значими успехи изискват постоянство, което за мен е почти еднозначно с търпение, поне според мен е така, освен това не знам какъв е конкретния случай при теб,а и без това този коментар стана твърде дълъг. :D

Koen Winterstorm каза...

Не е твърде дълъг :-)

Няма конкретна ситуация. Просто и аз проявявам, често сериозна липса на търпение и се зачудих то наистина ли е такъв недостатък, както се твърди.

Лично аз не свързвам търпението с постоянство и упоритост. Но да ако загубиш търпение и се откажеш от нещо по тази причина това е ситуация в която липсата на търпение е недостатък. Ситуациите в които проявата на търпение е недостатък са например, когато са свързани с пасивност, нерешителност и липса на инициативност. Да пропуснеш "да уловиш мига" или пък да чакаш нещо желано да се случи бе за да направиш нещо по въпроса.

Може би цялата тънкост идва в това да имаш търпение да улучиш точният момент. Нито да е твърде прибързано решението ти, нито да е прекалено закъсняло :-)

YMY каза...

Търпението може и понякога да е недостатък, не знам, не се сещам за пример. Но, виж, нетърпението винаги е недостатък! ;-) /И отделно априори съм съгласна с Weebs. ;-)/